Ordonnans på Leningradfronten og livet etterpå er basert på et etterlatt manuskript fra Rolf Collin Nielsen (1922–2012), som gjerne signerte med pseudonymet ROCONI når han ytret seg i avisenes leserbrevspalter. Han forteller om sin tid som sentral aktør i Nasjonal Samling og som frontkjemper i Den norske legion, en avdeling i tyske Waffen SS. Boken gir et sjeldent godt innblikk i hvordan et ungt menneske formes av sin turbulente tids sosiale og politiske motsetninger, hvilke valg han gjør og deres konsekvenser, og hvordan han makter å reise seg igjen med livskraft og pågangsmot etter at straffen er sonet.

Rolf Collin Nielsen tjenestegjorde som ordonnans på Leningradfronten. I hjembyen Trondheim arbeidet han som kontorsjef og adjutant for NS’ fylkesfører i Sør-Trøndelag, Henrik Daae Rogstad, en av de mest innbitte norske nazistene som i krigens sluttfase ble sjef både for Hirden og Statspolitiet og som skjøt seg på Skallum gård i Bærum 10. mai 1945.

Etter å ha sonet sin straff etter krigen, ble Rolf Collin Nielsen en vellykket forretningsmann i Trondheim. Han spesialiserte seg i butikkdesign, og blant hans største oppdrag var å gi norsk bokhandel et moderne uttrykk. Han redesignet i sin tid den store bokhandelkjeden Sentrum Bokhandel, senere videreført som Libris-kjeden.

«Ordonnans på Leningradfronten og livet etterpå» er ikke et forsvarsskrift for valg og handlinger før og under annen verdenskrig. Forfatteren vil fortelle, usentimentalt, nøkternt og velformulert, om hvorfor livet hans ble slik det ble. Rolf Collin Nielsen havnet på gal side under annen verdenskrig, selv om han ivret etter å mobilisere mot de tyske okkupantene i aprildagene i 1940.

Som forretningsmann etter krigen levde han hele tiden med trusselen om at hans politiske fortid kunne bli brukt mot ham av konkurrenter. Han ble utsatt for denne type angrep. Men han la hverken skjul på eller fornektet sin politiske fortid, derimot kunne han komme eventuelle angrep i forkjøpet med ubedt å fortelle om sitt tidligere liv.


Ordonnans på Leningradfronten og livet etterpå
ISBN 9788283240016. 256 sider (innbundet). Kr. 329,-.