Otto Nielsen (1909–1982) etterlot seg en rik visearv, og satte en egen kvalitetsstandard for kulturelle radioprogrammer. I «Søndagsposten», som ble sendt kontinuerlig i radio fra 1957 til 1979, presenterte han en rekke kunstnere og artister som skulle bli folkeeie: Erik Bye, Alf Prøysen, Vidar Sandbeck, Odd Børretzen, Stein Ove Berg… listen er uendelig lang. Otto Nielsen var klar over sine kunstneriske kvaliteter, men beskjeden på egne vegne. Han ville derimot løfte frem andre kunstnere, når han oppdaget den gode kvaliteten.

I denne biografien forteller Otto Nielsens eldste datter om farens liv, både oppturer og nedturer. Han begynte som vise- og revyforfatter i barndommens Trondhjem, deretter dannet han sammen med lillesøster Gerd den tidens superkjendisduo, Gerd & Otto, og sang seg inn i nordmenns ører og hjerter fra sør til nord. Og så den lange NRK-karrieren, først som fast løsmedarbeider, deretter som fast ansatt.

Under krigen satt han på Grini, og der skrev han to av sine mest kjente viser, «Grinimarsjen» og «Det har vi». Den siste visen ble smuglet ut og sunget mens landet fortsatt var okkupert. Etter frigjøringen ble Otto Nielsen tatt imot som en stor folkehelt på Universitetets plass i Oslo da bussene med fanger fra Grini kom.

Hans kunstneriske produksjon var meget stor. Flere av visene hans er blitt folkeeie. Men han satte også melodi til andres visetekster, for eksempel Alf Prøysens «Du skal få en dag i mårå», som er blitt kåret til Norges andre nasjonalsang. Otto Nielsen skrev melodien på en halv time, mens Prøysen trippet utålmodig etter en melodi å synge teksten sin etter på direkten i radioprgrammet som snart skulle på lufta.

Den mørke siden i Otto Nielsens liv, alkoholen, blir også beskrevet i biografien. Datteren har den nødvendige kritiske distanse til farens liv som er nødvendig for å kunne presentere livet på en troverdig måte. Ann-Cathrin Ramberg fører en god penn og skriver innsiktsfullt om farens liv og kunsteriske produksjon.


OTTO NIELSEN. Streiftog gjennom et liv. Biografi.
ISBN 9788283240207. 192 sider (innbundet). Illustrert. Kr. 349,-.